Hoe werken zaadbommen?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Zaadbommen zijn kleine balletjes van aarde, klei en zaden. De zaden zitten goed beschermt in de mix van aarde en klei. Hierdoor hoeft de zaadbom ook niet geplant te worden. Gooi, rol of leg de zaadbom naar zijn bestemming. Zodra de zaadbom in aanraking komt met water zal de zaadbom langzaam uit elkaar vallen en zullen de zaden ontkiemen. Als het niet regent (of de zaadbom geen water krijgt), gebeurt er niets. De zaden liggen veilig beschermd in de zaadbom tot de omstandigheden geschikt zijn en het met name voldoende nat is.

Spannend wanneer de zaadbom barst en de eerste zaden ontkiemen!

Gooien, wachten… en toch niet vooruitkijken!?

Zaadbommen, Bloembommetjes, Seedbombs, Flowerbombs of zaaibommetjes. Er zijn veel namen voor de bolletjes aarde, klei en zaden, maar het principe blijft altijd hetzelfde. Gewoon gooien, wachten en elke dag genieten van het resultaat. Maar wat gebeurt er als het gelukkige resultaat niet komt?

Al onze zaadbommen worden liefdevol met de hand gemaakt. Hiervoor gebruiken we de beste ingrediënten. Zwarte potgrond, klei en hoogwaardige binnenlandse zaden van gespecialiseerde Europese dealers. We halen een paar ballen uit elke batch zaadbommen en doen wat we een “testworp” noemen. Ondanks onze hoge kwaliteitsnormen zijn en blijven we afhankelijk van de natuur.

Wil je jouw kansen vergroten voor een optimaal resultaat? Volg onze checklist met belangrijkste punten voor een optimaal resultaat:

  1. Ook al klinkt het bijna te makkelijk: de zaadbommen kunnen gewoon worden gegooid, gerold of worden neergelegd. Helaas, als je het goed bedoelt en de ballen in de grond begraaft, zullen ze niet groeien. Dus bespaar jezelf het vervelende bukken!
  2. Onze zaadbommen hebben veel water nodig! Vooral in het begin is het belangrijk om de zaadbommen goed nat te houden. Je kunt zien of je de zaadbommen genoeg water hebt gegeven wanneer de zaadbom kan worden ingedrukt.
  3. Kies een plek uit zonder dikke brokken klei, grond of grind. De fijne wortels van de ontkiemende zaden krijgen geen vaste grond op de harde en droge ondergrond.

Kieming begint ongeveer 14 dagen. Na in totaal 6 tot 8 weken staan ​​uw kleurrijke wilde bloemen, afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, in volle bloei.

Wanneer zaadbommen planten?

Zaadbommen kunnen in principe het hele jaar uitgestrooid worden, maar ze zullen (als ze niet opgegeten zijn door volgens en/of insecten) pas in het voorjaar uitkomen.

Bij Zaadbom.com verkopen we verschillende soorten zaadbommen. Niet alle zaadjes hebben dezelfde beste zaaitijd. Daarom hebben wij een handig overzicht gemaakt met de zaai- en bloeitijd per soort.

De beste zaaitijd:
Kleurrijke Zaadbommetjes: maart t/m september
Bijenmix: maart t/m juni
Vlindermix: maart t/m juni
Zonnebloemmix: maart t/m mei
Wildbloemenmix: maart t/m juni
Vogelmix: maart t/m mei
Madeliefjesmix: maart t/m mei
Vergeetmenietjesmix: juli t/m september

Bloeitijd:
Kleurrijke Zaadbommetjes: juni t/m oktober
Bijenmix: mei t/m augustus
Vlindermix: mei t/m augustus
Zonnebloemmix: juli t/m september
Wildbloemenmix: mei t/m september
Vogelmix: mei t/m augustus
Madeliefjesmix: mei t/m augustus
Vergeetmenietjesmix: april t/m mei

Dag 8
Dag 16